Kind & hond trainer?

 

Waarom gespecialiseerd in het trainen van kinderen en Honden?

Voor mijzelf is deze reis begonnen bij mijn liefde voor het werken met honden.

Toen ik tiener was kregen we eindelijk onze eerste hond! (tenminste die ik mij kon herinneren). Een Heidewachtel, Bucks genaamd. Tot die tijd was ik al bezig met honden in de straat uitlaten en heel heel hard zeuren bij mijn ouders om een hond. (samen met mijn broer natuurlijk). Ik vond het heerlijk om met Bucks te wandelen of trucjes te leren. Maar toen we Bucks net hadden vond ik die tandjes wel erg vervelend. Zo heftig zelfs dat ik onze bank kapot gesprongen heb om de springende happende jonge pup te ontwijken. smile

 

Hoe mooi dat toen wij onze Zoey kregen, onze tienerdochter precies dezelfde reactie liet zien. Erg grappig voor ons als ouders, maar voor haar helemaal niet zo leuk.

Nu was Zoey niet mijn eerste hond. Tessa is haar hele leven opgegroeid met honden. Toen Tessa werd geboren hadden we 2 honden, een Airedale terriër die vanaf pup bij ons woonde en een oudere Newfoundlander dame die herplaatst was naar ons. Voor onze oudere honden was een baby in huis ook even wennen. Ik heb echt wel mazzel gehad op bepaalde momenten dat onze dames zeer stabiel waren en Tessa niet als bedreiging zagen. Ze is eigenlijk gelijk geaccepteerd in de “roedel” om het maar zo te zeggen. We hebben er wel even aan moeten werken dat het niet nodig was haar te beschermen. Het moest duidelijk gemaakt worden dat wij dat wel deden.

Buddy, onze Airedale terriër, was namelijk nogal beschermend naar Tessa en mij toe de eerste dagen. Constant voor ons staan of liggen, weinig rust kunnen pakken en alles in de gaten willen houden. En natuurlijk dacht ook ik in eerste instantie, wat lief. Maar het is wel de bedoeling dat je man ook even bij je mag komen, dus daar moest aan worden gewerkt.

Als ik nu foto’s terugkijk moet ik eerlijk bekennen dat ik echt veel geluk heb gehad. Tessa werd namelijk als bijen naar bloemen aangetrokken door de honden. Zodra ze kon kruipen wilde ze naar ze toe. Zodra ze kon lopen wilde ze altijd bij ze in de mand. En ja ook mijn reactie was, och wat lief. Nu zie ik ook dat de houding van Buddy niet echt rustig was. Ik wist helaas toen niet beter.

Het keerpunt kwam toen Buddy heel oud aan het worden was. Tessa was ,geloof ik, een jaar of 5 – 6. Buddy zocht al steeds verder de rust in de serre op en gelukkig vond Tessa dat prima. Ze liet haar daar ook met rust. Een duidelijke afspraak tussen haar en Buddy. En hoe goed de band ook was tussen die 2, toen Buddy ging dementeren, en ze met haar tanden bloot op 20 cm afstand van Tessa stond, die een bordje met een boterham vast hield, kon ik nog maar net op tijd ingrijpen. Ik ben nog nooit zo geschrokken en het werd mij duidelijk dat met oude honden je ook heel goed moet opletten, ook al zijn ze altijd de beste vrienden geweest. Gelukkig heeft dit voorval op Tessa niet veel indruk gemaakt, want vraag je haar nu welk ras ze weer zou willen hebben komt daar in de top 2 de Airedale nog voor. (Duitse herder staat op nr 1)

Toen Buddy was overleden hebben we 2 volwassen honden uit het asiel gehaald. Dit ging prima met Tessa samen, ze was nu ook al weer iets ouder en niet zo wild naar de honden toe. Met Lucky, een Golden retriever, kon ze spelen, knuffelen en echt lezen en schrijven. En Mojo, een ouder Maltezer leeuwtje, was gewoon aanwezig. Die hield niet zo van veel gedoe.

En toen de periode, we nemen echt geen honden meer 😀 Tja. Dat ging eventjes goed en toen was er weer de wens een viervoeter aan ons huishouden toe te voegen. Via via hebben we Zoey gevonden. Zoey is een kruising Labrador Weimaraner. Ze kwam bij ons met 8 weken. Helaas is ze het eerste half jaar erg ziek geweest, maar gelukkig is dat goed gekomen.

Inmiddels was ik zelf bezig met een studie, tot Kindercoach, en kwamen we via een goede vriendin op cursus bij Dogs Talk terecht, een hondenschool waar we met Zoey zijn gaan trainen. Toen kwam een droom uit, ik kon een interne opleiding gaan volgen in het Concept trainen en als instructeur gaan werken. Ik was al verliefd op deze manier van trainen door de ontwikkeling die ik in Zoey zag. Dus dit was echt een geweldige kans. Dit was het begin van een obsessie 😉 want ik wilde meer weten, en nog meer weten en nog meer. Zodoende heb ik mijn kynologisch instructeur diploma gehaald, een boel trainingen en lezingen gevolgd en toen begon het te knagen… Een cursus voor kinderen en honden op de hondenschool, is dat geen goed idee? Zo ben ik gestart met 2 rondes Kids fun trainingen. Maar hier liep ik toch ook tegen dingen aan waar ik weer meer over wilde weten. Natuurlijk hielp de kindercoach training die ik had gehad hierbij, maar toch specifiek leren omgaan met honden op het niveau waar het kind met een bepaalde leeftijd was wilde ik graag leren.

En zo ben ik uitgekomen bij Dierbare Ontmoetingen. Ik heb een telefoongesprek gepland met Cindy en that’s all she wrote! Met heel veel plezier en enthousiasme volg ik nu het 2e half jaar. En ik weet 1 ding heel zeker, dit is waar ik mee bezig hoor te zijn. Ik word er zo blij van als ik hoor dat een kind hun hond weer leuk is gaan vinden, terwijl toen ik voor het eerst in dit gezin kwam dit kind vroeg of de pup weer naar huis kon gaan. Zo fijn om hier mee bezig te zijn. En dan heb ik het nog niet eens over de veiligheid gehad. Hier ga ik in mijn volgende blog verder op in. Want ook ik ben geschrokken van de feiten. Misschien is mijn reis niet zo begonnen, maar nu weet ik zeker dat hier wel veel aandacht aan gegeven moet worden. Dit jaar maak ik ook de opleiding tot kindercoach af zodat ik een nog betere basis heb.

En wat betreft Tessa en Zoey?

Door Tessa op een leuke en verantwoorde manier te leren spelen met Zoey en Tessa ook te betrekken in het opvoeden en trainen kunnen de dames inmiddels met elkaar lezen en schrijven. Ze zijn gek op elkaar! En dat zie ik heel erg graag!