De feiten!

 

De feiten over kind en hond bijtincidenten

Er zijn ongeveer 2.200.000 honden in Nederland.

Er zijn ongeveer 2.700.000 kinderen in Nederland.

Er zijn ongeveer 150.000 bijtincidenten per jaar.

Bij ongeveer 75.000 van deze bijtincidenten zijn kinderen betrokken.

Om een goed inzicht te krijgen in het aantal bijtincidenten bij kinderen heeft Dierbare ontmoetingen een meldingssysteem opgericht waarbij bijtincidenten door de professionals welke aangesloten zijn bij Dierbare ontmoetingen deze kunnen melden. Uit deze meldingen zijn de onderstaande feiten gebaseerd!

* Over een periode van 14 maanden (1-1-18 t/m 28-2-19) zijn door 12 kind-hond-professionals (opgeleid door Dierbare Ontmoetingen) 115 (bijt)incidenten naar kinderen geregistreerd.
De informatie uit deze meldingen komen voort uit telefonische kind-hond-screeningsgesprekken met de hondeneigenaren zelf.
De aard van de meldingen betroffen een diversiteit aan problemen tussen kinderen en honden. Hierbij kun je denken aan bijtincidenten, extreme angst vanuit de hond voor kinderen, ongewenst gedrag van kinderen jegens de hond, bezorgdheid voor de reactie vanuit de hond jegens het ongeboren kind.

Ondanks dat het een kleine dataset betreft en we vooralsnog geen algemene conclusies trekken, willen we de uitkomsten met je delen en zo een bijdrage leveren aan de preventie van bijtincidenten naar kinderen.

* Uit de 115 meldingen die de afgelopen periode zijn geregistreerd blijkt dat in 61% van de casussen er een probleem bestaat tussen de eigen hond en het eigen kind.
Dat zet je te denken (als iemand tegen je zegt dat kinderen vooral gebeten worden door onbekende honden).
Dat is dan ook de reden dat Cindy, van Dierbare Onmoetingen, blog en vlog artikelen plaatst over echt gebeurde huis-tuin-keuken incidenten. (situatie waarin kind en hond met elkaar overhoop liggen.)
Wil je deze ook lezen? Klik dan hier: Blogs-voor-door-hondeneigenaren
* Bron: Dierbare ontmoetingen

 

Natuurlijk was ik mij er van bewust van het feit dat kinderen dat bijtincidenten voorkwamen onder kinderen. Dat is een grote reden waarom ik de opleiding kind hond ben gaan doen. En toch toen ik dit percentage zag, schrok ik wel even.

Bij 97% van de gemelde incidenten, bij Dierbare Ontmoetingen, was er een volwassene aanwezig.

Waarom schrok ik hiervan? Wat wij als instructeur altijd zeggen, laat je hond niet alleen met je kinderen. Dit veroorzaakt eigenlijk dus een soort schijnveiligheid. Want ook al ben je zelf aanwezig bij je kind en hond, dan nog kan het fout gaan.

Een hond geeft natuurlijk signalen, hij communiceert met je. Het is zo belangrijk er bij stil te staan dat een hond vaak heel veel signalen heeft gegeven niet blij te zijn met een situatie, dit niet opgemerkt wordt door het kind en/of de ouder, en de hond vaak nog maar 1 uitweg ziet.

In mijn vorige blogartikel deel ik mijn eigen verhaal over Tessa die opgegroeid is met honden. En ik heb echt geluk gehad want ook Buddy gaf signalen, die ik toen niet wist te lezen. Gelukkig is het goed gegaan!

Maar ook toen Buddy zo dement was en Tessa met haar boterhammetje aankwam weet ik nu waarom ze zo met haar tanden bloot stond. Toen had ik geen idee.

De bijtincidenten die in de media komen zijn vaak heel erg ernstig met veel schade. Vaak wordt in de media de nadruk gelegd op de zogenaamde HR honden. Honden die door hun raseigenschappen een groter risico zouden hebben tot bijtincidenten met veel schade.

Maar gebleken is dat uit alle meldingen die binnen zijn gekomen 45 verschillende rassen betrokken waren.

Wat maakt dit duidelijk?
Dat iedere hond een trigger heeft om te kunnen bijten.

En natuurlijk is het een heel ander verhaal als een grote 40kg hond iemand bijt dan dat een 7 kg hond iemand bijt. Maar vergis je niet. Ook de 7 kg hond kan schade toebrengen aan een kind. Lichamelijk en geestelijk.

Onze vorige hond was super goede vriendjes met onze kinderen. Dat ging altijd goed! Geen idee waarom het nu zo mis is gegaan met onze kleinzoon.

Helaas horen we dit vaker.

Mensen hebben een hond gehad tijdens het opgroeien van hun kinderen. De hond was dus kinderen gewent. De geluiden, de hectiek de gezelligheid was iets waar de hond in was meegegroeid.

Toen gingen de kinderen het huis uit en was het super fijn weer een hond in huis te nemen. Jullie doen alles hetzelfde als vroeger. Jullie voeden hem op dezelfde manier op en het is een super fijne huishond is geworden!

En dan komen er kleinkinderen. Wat een rijkdom, die kleine teentjes en vingertjes weer in huis. Jullie als opa en oma staan klaar om de kleinkinderen goed te verwennen. Maar jullie lieve super brave huishond blijkt de kinderen niet leuk te vinden. Af en toe gromt de hond en het gedrag lijkt wel erger te worden naarmate de kleinkinderen groter worden en ook gaan kruipen en lopen.

Wat is er toch gebeurd? Jullie hebben de honden toch hetzelfde opgevoed. Er zat geen greintje kwaad in jullie hond, het is een goedzak, hoe kan het toch?

Het is eigenlijk niet zo raar als je misschien denkt. De hond is namelijk na zijn eerste socialisatie niet meer in contact gekomen met kleine kinderen. De drukte, het geluid en de handjes die grijpen zijn voor jullie hond gewoon teveel! Door daar nu op een goede manier mee om te leren gaan, kunnen jullie werken aan de veiligheid van de situatie zodat iedereen weer ontspannen kan genieten van het bezoek bij opa en oma!

Hebben jullie naar aanleiding van dit Blog artikel nog vragen, of wil je hulp bij het oplossen van een probleem met de hond?
Neem dan gerust contact met mij op!